D’Agata til Kristiansand

Fotohuset i Kristiansand har gjort et skup. I begynnelsen av mai arrangerer de workshop med den innovative Magnum-fotografen Antoine D’Agata.
Mathilde Pettersen på Fotohuset karakteriserer D’Agata som en av nåtidens mest fasinerende og interessante fotografer. Opptaket hans i Magnum var kontroversielt. Magnum-fotografen og veteranen Ian Berry ristet bare på hodet når jeg nevnte navnet Antoine D’Agata for ham under en samtale vi hadde i fjor. Cartier-Bresson ville snudd seg i graven hadde han visst at Antoine ble tatt opp som Magnum-medlem, hevdet han. Det som er sikkert er at D’Agata utforsker og utfordrer dokumentarfotografiets egenart og rammer.

Antoine D’Agata er født i 1961 i Marseille i Frankrike. Han forlot Frankrike i 1983 og bosatte seg i New York i 1990. Interessen for fotografi førte ham til International Center of Photography i New York hvor han blant annet studerte sammen med Nan Goldin og Larry Clark. I 2004 ble han Magnum-fotograf. I dag bor han og jobber i Paris.

Kurator Claire Grafik på Photographers gallery i London mener D’Agata representerer en motvekt til en sjanger innenfor dokumentarfotografering det siste tiåret som har vært preget av en kjølig og distansert stil.

Magnum-fotografen og kollegaen Patrick Zachman beskriver D’Agata som en fotograf som ikke passer inn i det vanlige bildet av Magnum. Han forteller dette i boken "Magnum Magnum" som i fjor ble lansert på forlaget Thames and Hudson. Han forteller videre at han ble sjokkert første gangen han så bildene til Antoine.

- Jeg elsket disse bildene som introduserte meg for en verden på nattestid. For meg var bildene unike, sensuelle, brutale og noen ganger sjokkerende. Bildene sjanglet mellom drifter, glede og lidelse, skriver han i boken.

Han karakteriserer D’Agata som en fotograf som fotograferer alt han erfarer. Der hvor de fleste ville gitt opp å fange øyeblikket, plasserer han seg selv og knipser. I bildene til D’Agata er det vanskelig å skille hvor det private stopper og det profesjonelle begynner.

Mathilde Pettersen på Fotohuset i Kristiansand forteller til foto.no at deltakerne på workshopen kan forvente en engasjert Antoine.

- Etter det vi har hørt av tidligere "Antoine-workshopdeltakere" og våre kontakter i Frankrike og Spania, er han veldig oppmerksom og flink til å stimulere hver enkelt deltaker. Han får frem det beste i hver fotograf samtidig som det også oppstår nye elementer og retninger.
Deltakerne kan samtidig forvente et sjarmerende miljø og en sørlandsby i vårstemning. Fotohuset vil legge alt til rette for at deltakerne skal få en flott workshopopplevelse.

Workshopen arrangeres på Fotohuset i Kristiansand 4.-8. mai.
Antoine D’Agata -
Antoine D’Agata
Antoine D’Agata -
Antoine D’Agata
Antoine D’Agata -
Antoine D’Agata

Relaterte artikler Relaterte artikler:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu