Øyenstikker i flukt
En Aeshna-art, Aeshna cyanea eller Aeshna juncea, vanskelige å skille, men jeg heller mest til den siste.
Utstyr
  • -
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger2551
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_204210} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (39)
Øystein M.
Steike. Blitz? Lukkertid?
Bjørn Olav M.
Imponert! Hvordan har du klart å fokusere? Disse er jo lynkjappe, bittesmå (om de er store for insekt å være). Jeg har prøvd å få noen action bilder av dem selv, men aldri vært i nærheten av denne kvaliteten.
Odd Tore S.
Utrolig bra.
Ser ingen grunn til å beskrive bildet eller dets kvaliteter selv om dette er Kritikken, synes de er selvinnlysende når man ser bildet.
Antar at du ha skutt den når den hovrer, men det gjør ikke prestasjonen mindre.
Nokså uventet at vingene ble så skarpe. Kan du opplyse om lukkertid her?
Den var ikke akkurat kamuflasjemalt denne, i alle fall ikke sett med våre (mine) øyne. Kan ikke huske å ha sett denne arten, hvor fant du den?
Odd Tore
Fredrik T.
Stilig. Dette er ikke lett å få til. Har jo lest og sett en del som bruker ir og laser utløsere, med varierende resultat. Regner ikke med at du har brukt det her, noe som gjør det bare enda mer iponerende. Fin bakgrunn, duse deilige farger.
Espen A.
Fint bilde. Teknisk godt. Vært artig å sett hvordan det har blitt med litt høyere blenderverdi. Ellers fungerer bakgrunnen bra, men tenkte mer på å få bedre fokus på hele kroppen og vingene i tilegg. Dette virker for meg som er Aeshna Juncea (common hawker).

E.A
Rolf J.
Imponerende bra.
Vakker øyenstikker, har aldri sett en slik.
Hadde vært artig å få en liten situasjonsbeskrivelse av når og hvordan du har klart å få dette til.

MVH
Rolf
Carsten A.
Takk for kommentarer.

ØM: Skjønner ikke riktig spørsmålet om blitz, det er vel temmelig opplagt at det ikke er brukt - og trolig heller ikke tilrådelig å bruke, her er det mange speilende flater både i kropp og ikke minst vinger. Lukkertid er 1/800 s.

BOM, FT: Om artsbestemmelsen er korrekt er ikke disse ''bittesmå'', de kan vel gå opp i en lengde på ca. 80 mm med et vingespenn på ca. 95mm. Noe annet enn manuell fokus duger ikke her. De meget raske vingeslagene, som dekker mesteparten av insektet, vil AF-modulen oppfatte som et objekt ute av fokus. Det blir bare jaging til bakgrunnen er skarp.

OTS : Du holder vel til i Asker/Bærum-området, såvidt jeg vet, og da er det ikke langt til Røyken, hvor bildet er tatt. Ved de mange gamle og halvt overgrodde gårdsdammene der vrimler det av denne og mange andre odonata-arter.

EA: ''høyere blenderverdi'' skal vel etter sammenhengen bety mindre blender. Lysnivå, selv midt på dagen en solrik dag, et mørkt objekt og kravet til lukkertid gjør ikke det ønsket så veldig lett å oppfylle. Men prøv selv, det er nok av disse nå på sensommeren og utover til slutten av september. Og arten flyr helst i et meget rotete miljø, som kommer mer og mer tydelig frem etterhvert som man reduserer blenderåpningen.

RJ: Meget vanlig art ihvertfall på Østlandet, finnes nær dammer etc. Min standplass var ved en dam hvor denne øyenstikkeren passerte forbi gang på gang på jakt etter de småinsektene denne arten lever av.

MVH CA
Frode K.
Heisann, likte dette bildet eg og, spørr kanskje dumt, men brennvidde?

Frode
Kjell G.
Skikkelig godt gjort å treffe så bra med eksponeringen og ikke minst med fokus. Bakgrunnen ble veldig flott med fargetoner i diagonalt mønster.

Takk for en svært hyggelig tur som ble litt annerledes i forhold til hva vi la opp til. Opplevelsesmessig ble den topp - og, som vist ovenfor - også helt topp mht. utbytte!

mvh kjellg
Bjørn H.
Hei Carsten !

Takk for sist. Syns vi hadde en riktig så hyggelig tur !!

Dette er meget dyktig gjort. Her har du virkelig vært tålmodigheten selv. Spreke farger, skarpheten sitter på de viktigste plassene, og bakgrunnen er helt som den bør være. Og du har vært rask på avtrekkeren :))

Grattis med et klassebilde -

Bjørn
Sigmund R.
Dette kan vel ikke gjøres bedre med en levende øyenstikker.
Jeg bøyer meg i støvet!
Sigmund
Ketil K.
Fargerik øyestikker, med artig mønstre svært bra formidlet!
Noterer at bakgrunnen stemmer og at det er et meget fint lys inn i bildet. Naturligvis hadde det vært fint om bakkroppen hadde vært litt skarpere, og kanskje en fordel om øyestikkeren var vendt mot fotografen, men da hadde neppe bakkroppens farger kommet like godt frem.
Inge S.
Hei.
Jada Carsten, dette må da være noe bortimot perfekt. Tror ikke jeg har
sett noe lignende.
Meget bra utført og meget severdig.

Mvh Inge
Erik J.
Dette var bare rålekkert.
Mvh Erik
Steinulf L.
Ikke mye å tilføye her. En ren nytelse. Fint med de oppklarende kommentarene.
Lars-Anders M.
Flott flybilde dette. Om jeg ikke tar feil lever disse bare en dag. Hvis de røyker dør de alt på ettermiddagen.
Finn M.
Meget bra fanget. God skarphet og behagelig bakgrunn.

Et blinkskudd!

Ut fra tegningene på forkroppen er dette Aeshna juncea.

mvh Finn
Avsluttet .
Wow... Hva kan man si? Dette var bra! Så skarpt og flott til tross for at disse krypene er lynraske! Veldig imponerende!
Jan E.
Veldig imponert over dette bildet. Ser ut til å være ''once in a liftetime shot''.
Nydelige farger og skarphet og en rolig uforstyrret bakgrunn - helmaks Carsten !
Avsluttet .
Dette er beste øyenstikkerbilde jeg har sett her på DOTTEN noen gang, kanskje fordi det så sjeldent blir tatt så bra bilder av dette dyret!

Sitter bare å lar meg fasinere av dette dyret takket være fotoet ditt ;) hehe
Ragnar W.
Meget bra for farger og fokus, men vinkelen er vel et stykke fra optimal.
For mye bakfra. Tilsvarende vinkel forfra hadde trolig hevet bildet betraktelig.

/Ragnar
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer.

FL: Spm. om brennvidde er ikke dumt, for valg av brennvidde er viktig når det gjelder slikt som dette. Forholdsvis lang brennvidde med rimelig god nærgrense ble valgt, og da ble det 300/2.8 med 1.4x konverter, altså 420mm med 2.5 meter nærgrense.

Kjell G: Jepp, én fotoplan falt sammen, men en annen dukket behendig opp! Selv takk for turen, som må gjentas!

Bjørn H: Takk for sist igjen! Tålmodig, tja, riktig sted til riktig tid, kanskje.

LAM: Øyenstikkernes livssyklus er nok mer enn én dag. Du tenker kanskje på de såkalte døgnfluer (som lever én til flere dager og forøvrig ikke er fluer). Øyenstikkere (libeller) lever fra seks måneder til 6-7 år, fra egg utvikles nymfer (nymfene har flere stadier og er rovinsekt under vann i ett til flere år), som voksen kan den arten som er avbildet her leve i tidsrommet fra juni til oktober.

FM: Takk for artsbekreftelse!

MVH CA
Tom A. T.
Virkelig detaljert og fin gjengivelse av øyenstikkern. Den litt skråstilte posituren og den litt skrå opptaksvinkelen tilfører både dybde og dynamikk. Meget severdig bilde.
mvh Tom T
Terje K.
Når en er borte fra maskinen når slike fantastiske bilder blir lagt ut blir alle superlativene brukt opp...Carsten på sitt beste dette.

Terje
Eyvind R.
Glimrende bilde, Carsten. Perfekt ''plassert'' fokusplan. Fin mettet belysning og dus bakgrunnen med ''riktig'' farge som fremhever libellen utmerket.

BRA!

Mvh Eyvind
Karine A.
Hei Carsten!! Det må en si!!! Dette var kjempeflott!!! Har akkurat begynt å få interesse for macrofotografering, og dette gir inspirasjon! Nydelige farger og flott komposisjon!!

:) Karine
ingebjørg fyrileiv g.
Utrolig godt stykke arbeid. Meget flott. At ikke vingene har fått mer bevegelsesuskarphet er bra. Når det er slik som nå, ser vi vingenes bevegelse bedre. Fascinerende og vakkert. Så lukkertiden er nok perfekt valgt. Synes også at det er av stor interesse å lese tilleggsopplysninger om art(er). Skarpheten er meget, imponerende, god og fargene sterke og fine. Men har vingene rosaskjær? Bakgrunnen har en fin ov ergang i grønntoner. At den ikke er ensfarget gjør bildet mer behagelig.

vh ingebjørg
Jon Erik V.
Flott deømmebilde! Enorm respekt for dette!

Jon
Lars-Anders M.
Takk Carsten. Jeg burde skamme meg som ikke kan mere om disse kryp!
Tor Eirik P.
På flukt eller står den stille og ''hovrer''? Jeg heller nok til å tro det siste!
Jeg synes du skal være nøye med å ikke utgi bilder for noe annet en de er!

(om jeg tar feil så er jeg mektig imponert, for disse skapningene er uhyre rakse!)
Carsten A.
Takk for ytterligere kommentarer.

IFG: Vingefarger hos mange libelle- og vannymferarter avhenger sterkt av lys, om vingene gir reflekser, opptaksvinkel etc. Ved gjennomsikt i diffust lys vil vingene til svært mange libelle- og vannymferarter fremstå som fargeløse, men noen har også kraftig fargete vinger.

TEP: Denne libellen flyr (i luften altså) under opptaket, og da skal det være tålelig opplagt for de fleste at den er ''i flukt'', se forøvrig min kommentar av 12.8.2002 kl. 16:29 til bilde nr. 43780 ''Libelle i flukt'', se også bilde nr. 247783 ''Vanlig øyenstikker i flukt'' samt bilde nr. 75468 ''Øyenstikker i flukt''.

Disse er forøvrig ''i flukt'' og aldeles ikke ''på flukt''.

Ellers er det feil at denne arten (og lignende arter) enten beveger seg ''uhyre'' raskt eller står ''stille'' i luften. Disse libellene beveger seg både raskt og forholdsvis langsomt under flukten. Under flukten står de nok heller ikke helt stille slik mange tydeligvis tror, men seiler gjerne fremover, til siden eller bakover (bakover ja, ingen feilskrift).

MVH CA
Geir Arne M.


Nydelige fargespetter. Bakgrunnen helt topp. Komposisjonen er også bra med en fin diagonal og objektet ligger fint i bildeflaten.

Det hadde nok gjerne vært enda bedre om den var vendt mot deg , men da hadde det vært et annet bilde. Skikkelig bra skarphet og med den brennvidden må en nok si at manuell fokus gjør det til en bedre prestasjon. Flott.

Fargen på vingene er kommet fint fram. Et severdig bilde.

mvh
geir
Ivar B.
Ja det meste er jo sagt, men skriver nå en gratulasjon likevel jeg. For dette er et godt stykke arbeid!! Imponerende teknisk kvalitet, hvor det mete stemmer. Bakgrunnen er flott, rolig men fargenyanser og en diagonal som gir bakgrunnen spenning. Øyenstikkeren flyger også bokstavelig talt inn i lyset. Svært bra! Mvh Ivar.
Stig Børre E.
Flott bilde - og helt klart en fotografisk prestasjon. Innbiller meg at bildet har et magentastikk samt at dette er en ganske drøy beskjæring av originalfila.

Uansett flott!

StigB
Jan-Wilford A.
Lenge siden jeg har vært innom Dotten nå, morsomt å se et bilde som virkelig gnistrer. Flott plassering, fokus og lys.

Ett bilde som ''setter seg'' oppe i hodet og som får deg til å titte flere ganger på det.
Carsten A.
La meg si litt mer om vingenes farge her. Denne arten har i likhet med mange andre libellearter i hovedsak glassklare vinger (med unntak av vingemerket og vingens aller fremste kant). I egnet lys (f.eks. diffust lys eller i medlys) kan dette lett konstateres. Senest i går på formiddagen studerte jeg den samme arten (kanskje det samme eksemplaret) på samme sted i flukt i kraftig motlys akkurat som på bildet her. Hva som fører til at vingene på denne arten (og et par andre arter) fremstår som rosa under flukten og i motlys kan jeg ikke gi noen forklaring på, men observasjonen er sikker nok. Man ser forøvrig ikke de enkelte vinger under flukten (vingeslagene er for raske), stort sett sett ser man i hardt motlys bare uskarpe områder på hver side av insektet. I diffust lys eller medlys er vingene knapt synlig under flukten i det hele tatt.

MVH CA
Gro K.
Jeg er imponert, Carsten. Det ligger mye tålmodighet og kunnskap bak dette bildet.
Flotte detaljer.Har jo sett denne typen libelle mange ganger, men så nær innpå er det nesten så man ikke kjenner den igjen.
Pussig, som du sier selv, at vingene virker rosa. Ann har et bilde av en libelle som er helt blå. I min kommentar til hennes bilde, antyder jeg at de glassklare vingene har tatt opp fargen fra den blå himmelen.Det må vel være en naturlig forklaring. Men rosafargen på din libelle ? Hvor oppstår den ? Ettersom jeg vet hvor bildet er tatt, vet jeg at sola der går veldig tidlig ned, så det er neppe snakk om solnedgangsfarger.
Hilsen Gro.
Avsluttet .
Meget bra skarphet her ja. Ikke lett dette. Jeg får bare uklar skog når jeg prøver meg på dette. For meg må ikke vingene bli skarpere da bildet vil bli statisk.

Jeg synes ikke det rosa skjæret på vingene gjør noe da dette vel ikke er ment som en artsbeskrivelse. Men ser diskusjonen og vil spørre om det kanskje er fargebalansen (f. eks. på grunn av automatisk hvitbalanse) som skaper de rosa vingene? Hvis jeg f. eks skrur fargebalansen kraftig mot grønn vil vingene faktisk bli glassklare (uten at resten endrer seg noe særlig). Jeg mener ryggen av abdomen også synes å ha et rosa skjær. Dette går an å finne ut ved å bruke manuell hvitbalanse neste gang for å sammenligne. Men igjen, ikke viktig. Fargene er faktisk fine som de er synes jeg.

MVH
Frode
Carsten A.
FL: Du spør vel om noe som alt er besvart. Ellers blir den hvitbalanse som RAW-filen måtte være tagget med bare av betydning for den fargebalanse som den konverterte filen får om den passer, gjør den ikke den endres selvsagt fargebalansen.

MVH CA
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu